Moussaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 gr rundergehakt
600 gr aubergines
500 gr trostomaatjes
400 gr aardappelen
1 grote ui
2 tenen knoflook
20 cl rode wijn
laurierblad
15 gr basilicum
10 gr platte peterselie
1 kaneelstokje
1 tl suiker
olijfolie
zout
peper
Voor de bechamelsaus
25 gr boter
25 gr bloem
250 ml melk
1 ei
10 gr platte peterselie
80 gr Parmezaanse kaas
nootmuskaat

Moussaka

Griekse klassieker!

Cuisine:

Voor wie wat tijd over heeft...

  • 90 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Voor de bechamelsaus

Directions

Share

Zet de oven aan op de hoogste stand.
Tomaten halveren, binnenkant met zout bestrooien en met het vel naar boven op een bakplaat leggen en in de oven zetten, tot de velletjes zwart geblakerd zijn en los komen.
Dit kan ±20 minuten duren. Haal de velletjes van de tomaten en zet deze apart.

Steps

1
Done

Snijd de aardappelen in schijfjes van een halve cm dik en kook deze 5 minuten tot ze half gaar zijn, zodat ze niet uit elkaar vallen.

2
Done
10 min

Snijd de aubergine ook in plakken van een halve cm en leg ze laag voor laag in een vergiet en bestrooi ze met keukenzout.

3
Done

Snipper de ui en bak deze in de olijfolie glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuut mee. Blus af met de wijn en voeg de tomaten toe.
Voeg het laurierblad, de helft van de gesneden peterselie, basilicum, suiker, kaneelstokje, peper en zout naar smaak toe.

4
Done

Doe de deksel schuin op de pan en laat het zo’n 45 minuten pruttelen.
Roer af en toe.

5
Done

Dep de aubergineplakken droog en bak ze bij voorkeur in een grillpan, maar een koekenpan kan ook. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180°C.

6
Done

De bechamelsaus

Laat de boter langzaam smelten. Hij mag niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en roer het goed door elkaar.
Laat de bloem even gaar worden. Niet bruin.
Voeg en scheutje melk toe en roer tot de roux glad is.
Herhaal dit tot de melk op is en je een gebonden saus hebt.
Voeg de rest van de peterselie, de nootmuskaat en 30 gram van de kaas toe en laat deze smelten.
Neem de pan van het vuur en roer het ei er doorheen.
Maak de saus op smaak met zout en peper uit de molen.

7
Done

Leg de helft van de aubergineplakken op de bodem en giet er de helft van de gehaktsaus over.
Denk aan het laurierblad.
Leg de aardappelplakken er dakpansgewijs op, vervolgens de andere helft van de gehaktsaus en dek het af met de rest van de aubergine. Verdeel de béchamelsaus er over en zet de schaal in de oven.

8
Done

Bak de moussaka 30 minuten en strooi er de rest van de kaas over.
Bak nog 15 minuten op 200°C, totdat de bovenkant goudbruin is.

previous
Kofta shawandar hamudh
next
Torta con Taleggio e Salvia
previous
Kofta shawandar hamudh
next
Torta con Taleggio e Salvia