EriXite

Vind hier je heerlijke recept!Gulab jamunSpeciaal

door

Een heel zoet Indiaas dessert

0
0
Super eenvoudig
goedkoop

Ingrediënten

Voor 10 Person(s)

Gulab jamun deeg

 • 120 gr melkpoeder
 • 60 gr bloem
 • 0.5 tl zuiveringszout
 • 50 gr gesmolten boter
 • 60 ml volle melk
 • olie

Gulab jamun siroop

 • 380 gr suiker
 • 240 ml water
 • 4 kardemompeulen
 • 3 steeltjes saffraan

Gulab jamun garnering

 • 10 pistache nootjes

Gulab jamun Werkwijze

 1. Warm de suiker, het water, de kardemom en de saffraan 5 minuten op in een pan. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Zet het vuur niet te hoog want dan loop je het risico dat de siroop te veel op karamel gaat lijken. Als het toch gaat karamelliseren, voeg dan een beetje water toe, roer goed en verwarm het opnieuw.
  Zet het vuur uit. Zet de siroop opzij -- die heb je later weer nodig om de balletjes in te laten weken.
 2. Meng melkpoeder, bloem, zuiveringszout en boter. Roer alles goed door elkaar. Als je de boter eerst een beetje smelt kun je het makkelijker mengen.
 3. Voeg de volle melk toe aan de droge ingrediënten tot het deeg stevig is. Blijf roeren tot je een mooie, dikke, romige substantie hebt. Als het deeg niet romig genoeg is, voeg dan nog wat meer melk toe, tot het glad en romig is.
 4. Verdeel het deeg in gelijke porties. Dit hoeft niet heel precies; het hoeft niet allemaal exact hetzelfde te worden. Probeer er 2 per persoon van te maken; hiervan ga je de balletjes draaien. Probeer elk balletje zo groot te maken als een golfbal. Ze worden nog wat groter als je ze frituurt, dus maak ze niet te groot.
 5. Rol van elk stukje deeg een balletje. Neem ieder stukje deeg en rol het met je ene hand over je andere handpalm, of rol het over een oppervlak zoals een snijplank. Probeer de balletjes zo glad mogelijk te maken, want als er scheuren inzitten kunnen ze uit elkaar vallen omdat ze zich volzuigen met siroop. Om ze zo glad mogelijk te maken, kun je je handpalmen een klein beetje invetten met olie. Als je klaar bent leg je ze op een bord en maak je de rest klaar om te gaan frituren.
 6. Verhit de olie op een hoog vuur. Als de olie eenmaal heet is geworden kun je het vuur weer laag zetten. Hou het vuur op laag tot middelhoog zodat de olie niet te veel gaat spetteren.
 7. Laat de balletjes een voor een vanaf de zijkant van de pan in de olie glijden. Laat de balletjes op de bodem van de pan zinken. Dit is deel van het proces -- probeer om ze niet meer te verplaatsen. Ze komen vanzelf naar het oppervlak drijven. Frituur de balletjes ongeveer drie minuten. Blijf ze omdraaien, zodat ze aan alle kanten gaar worden. Bak er niet meer dan een handjevol tegelijk, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de balletjes papperig. Zorg dat alle kanten even bruin worden en haal de balletjes uit de olie en leg op keukenpapier.
 8. Verwarm de siroop op laag vuur en giet daarna in een schaal. Leg de Gulab jamun minimaal 1-2 uur in de siroop. Zorg dat de balletjes helemaal ondergedompeld zijn in de siroop.
 9. Serveer de balletjes. Als de Gulab jamun lang genoeg in de siroop hebben gelegen, kun je ze eten. Garneer ze met geschaafde pistachenoten. Serveer met wat vanille-ijs