EriXite

Vind hier je heerlijke recept!



MoussakaSpeciaal

door

Griekse klassieker!

0
0
Tamelijk moeilijk
vrij goedkoop
Klaar in
Bereidingstijd

Ingrediënten

Voor 4 Person(s)

Moussaka

  • 200 gr rundergehakt
  • 600 gr aubergines
  • 500 gr trostomaatjes
  • 400 gr half gekookte aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 20 cl rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 bosje basilicum
  • 0.5 bosje platte peterselie
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl suiker
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper

Béchamel saus

  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 280 ml melk
  • 1 ei
  • 0.5 bosje peterselie
  • 80 gr Parmezaanse kaas
  • nootmuskaat

Moussaka Werkwijze

  1. Zet de oven aan op de hoogste stand.
    Tomaten halveren, binnenkant met zout bestrooien en met het vel naar boven op een bakplaat leggen en in de oven zetten, tot de velletjes zwart geblakerd zijn en los komen. Dit kan ±20 minuten duren.
    Haal de velletjes van de tomaten en zet deze apart.
  2. Aubergineplakken laag voor laag in een vergiet leggen en bestrooien met keukenzout.
  3. Snipper de ui en bak deze in de olijfolie glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
    Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuut mee.
    Blus af met de wijn en voeg de tomaten toe.
    Voeg het laurierblad, de helft van de gesneden peterselie, basilicum, suiker, kaneelstokje , peper en zout naar smaak toe. Doe de deksel schuin op de pan en laat het zo’n 45 minuten pruttelen. Roer af en toe.
  4. Dep de aubergineplakken droog en bak ze bij voorkeur in een grillpan, maar een koekenpan kan ook. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C.
    Maak vervolgens de bechamelsaus:
    Laat de boter langzaam smelten. Hij mag niet bruin worden.
    Voeg de bloem toe en roer het goed door elkaar. Laat de bloem even gaar worden. Niet bruin. Voeg en scheutje melk toe en roer tot de roux glad is. Herhaal dit tot de melk op is en je een gebonden saus hebt. Voeg de rest van de peterselie , de nootmuskaat en 30 gram van de kaas toe en laat deze smelten.
    Neem de pan van het vuur en roer het ei er doorheen. Maak de saus op smaak met zout en peper uit de molen.
  6. Leg de helft van de aubergineplakken op de bodem en giet er de helft van de gehaktsaus over. Denk aan het laurierblad. Leg de aardappelplakken er dakpansgewijs op, vervolgens de andere helft van de gehaktsaus en dek het af met de rest van de aubergine. Verdeel de béchamelsaus er over en zet de schaal in de oven. Bak de moussaka 30 minuten en strooi er de rest van de kaas over. Bak nog 15 minuten op 200°C, totdat de bovenkant goudbruin is.